Heybetli görkemli bir adanın hatırda kalacak koylarını, arkeolojik kalıntılarını, şelalelerini, çeşmelerini, limanlarını, kayalıklarını ve parklarını görmeden, gezdim dolaştım, eğlendim diyen birinin ruhunda bir şeyler eksik kalmıştır muhakkak. Gökçeada gezilecek yerler açısından pek çok farklı alternatif noktaya sahip. Peki bu yerler neresi? Adayı gezmek isteyen biriyseniz ve ne yapacağınız, neler göreceğiniz konusunda fikriniz yoksa mutlaka bu yazımızı okumalı ve daha detaylı bilgilere sitemizden ulaşmalısınız.
Gökçeada’ya Ulaşım
Gökçeada ulaşımı deniz ve havayolu ile sağlanmaktadır. Havayolu ulaşımı , yalnızca yaz aylarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na kalkan karşılıklı uçak seferleri ile sağlanıyordu, ancak son 4 yıldır havalimanı kullanılmıyor. Deniz ulaşımı ise GESTAŞ’ın arabalı feribot seferleri ile sağlanmaktadır. Gökçeada feribot seferleri için tıklayın.
Kabatepe ile Gökçeada arasındaki feribot yolculuğu yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Gökçeada’ya geldiğiniz ada merkezinin yaklaşık 7 km. uzağında yer alan Kuzulimanı’nda feribottan iniyorsunuz.
Gökçeada Konaklama Yerleri
Klasik Grek mimarisinin tipik örneklerinin yer aldığı Gökçeada’da son yıllarda açılan butik oteller gerçekten kaliteli hizmet sunuyor. Son yıllarda adanın her noktasında açılan butik otellerin turizmin lokomotifi olma yolunda ilerlediği adada çok sayıda apart, pansiyon ve otel de hizmet veriyor. Kaleköy, Zeytinliköy, Eski Bademli gibi Rum köylerinin yanısıra merkez, Yeni Bademli ve Uğurlu köyü pansiyon ve apart seçenekleriyle tatilcilere oldukça geniş bir konaklama alternatifi sunuyor.
Gökçeada’ya Geleceklere Tavsiyeler
Ada coğrafi olarak mükemmel bir pozisyonda bulunuyor. Son derece doğal bir ortamla karşılaşacağınızı söyleyebiliriz. Ancak ada bir baştan diğer başa 25 km uzunluğa sahip ve oldukça büyük. Denizin tadını çıkarmak, tarihi noktaları gezmek ve ardından adanın lezzetlerini tatmak istiyorum diyorsanız ada için en az 3 gece 4 gün rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.
Kaleköy
Aşağı ve yukarı Kaleköy olarak iki bölümde incelenebilir. Aşağı Kaleköy, adanın en canlı akşamlarının yaşandığı lezzetli Ege mutfağına sahip Gökçeada restoran ve barlarının bulunduğu bir limandan oluşur. Yukarı Kaleköy, bir İskiter Kalesi’nin yer aldığı tarihi dokuya sahip önemli tarihi noktalardan biridir.
Yıldız Koy
Türkiye’nin ilk “Su Altı Milli Parkı“nın bulunduğu alandır. Bu koydan başlayarak Yelkenkaya’ya kadar ki olan kısım su altının berraklığı nedeniyle Tüsav’a tahsis edilmiştir.
Yeni Bademli Höyüğü
Gökçeada pansiyon ve otelleri genellikle Yeni Bademli’de toplanmıştır. Yeni inşa edilmiş bir köydür. Çınarlıya 3 km uzaklıktadır. “Yeni Bademli Höyüğü” Gökçeada’da yapılan arkeolojik kazılar sonucu tarihin önemli izlerinin rastlandığı önemli bir araştırmadır. Burada ki yerleşmenin 5000 sene öncesine ait olduğunu vurgulayan arkeologlar tunç çağına ait kalıntılara rastlamaktadır.
Karayolları Çeşmesi
İşte Akdeniz iklimini yaşadığınız alan zeytinlikler değişik yerlere serpiştirilmiş kendine özgü ağaçlar manzarayı hayal etmesini sizlere bırakıyorum. Çok harika bir piknik mekânıdır. Kapıkaya yolu üzerinde olan Karayolları çeşmesi, Çınarlıya 22 km uzaklıktadır.
Marmaros Şelalesi
Biraz dağ yürüyüşü yapmak isteyenler ve manzara keşfetmek isteyenler için buraya Dereköy’ün içinden geçilerek Marmaros tabelası takip edilerek gidilir. Ormanın içinde heyecanı bulmak isteyenlere özel doğal bir yer. Marmaros koyuna gidiş oldukça keyifli olmakla birlikte bir noktadan sonra araçla ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Marmaros ormanları içerisinde 3 şelale bulunuyor. Şanslıysanız yaz aylarında suyu azalmamışsa büyük olana gidebilirsiniz. Ayrıca Gökçeada kamp yerleri açısından önemli bir nokta olan Marmaros, tüm trekking gruplarının merak ettiği bir yer.
Gizli Liman
Gökçeada ve Türkiye’nin en batı ucunda yer alan Uğurlu Köyü’nde bulunan 3 km uzunluğundaki doğal plajın bitimindeki kayalıkların arkasına saklanmış bir doğa harikası; Gizli Liman. Liman içerisinde adanın tektonik yapısından kaynaklanan kayalıkların ve denizin renginin insanda bıraktığı izlenimler, doğallık ve sessizlik mükemmel. Kamp grupların için ideal bir yer alan Uğurlu Plajı ve Gizli Liman, Gökçeada’nın görülmesi gereken yerleri listesine mutlaka alınmalı.
Laz Koyu
Temiz, sakin ve huzurlu bir plajın adresi. Şahinkaya toprağının içinde yer alır. Laz koyu‘nu işaret eden okları takip etmeniz yeterli olacaktır. Eşsiz manzaranın tadını çıkarmak size kalmış.
Peynir Kayalıkları
Mitolojik bir öykü orijinal bir görüntü… Bir tekneye atlayın ve sadece bu manzarayı görmek için yaşayın. Doğal yapısıyla insanları şaşırtan bir kayalıktır. Anlatılmaz gidilir ve görülür.
Tuz Gölü
Gökçeada’da gezilecek yerlerin içinde gördükleriniz biraz alışılmışın dışında olabilir. El değmemiş tertemiz ortamları burada görebilir ve doğanın gerçek dengesine sizde ayak uydurabilirsiniz.
Kaya Mezarı
Prohelenler halkına ait bir kalıntıdır. Araçla hemen yanına kadar gitmek mümkün değildir. Aracınızı park ettikten sonra 100-150 metre yürümeniz gerekebilir. Tuz Gölü’nden Kefaloz koyuna dönmeden Kokina güzergâhında devam ederseniz bu mezara ulaşabilirsiniz.
[…] sonucu, Eski Bademli ve Tepeköy’de de benzeri bir hareketliliğin yaşanmasına sebep oldu. Gökçeada’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda olması gereken bu Rum Köyleri özellikle Dereköy ve Kaleköy ile […]