Türkiye’nin en uç noktası olarak bilinen İnce Burun’un yer almış olduğu Gökçeada bilinen en büyük adalardan bir tanesidir. Çanakkale iline bağlı olan güzellikleri karşımıza çıkaran Gökçeada sizlerin turizm açısından cennet haline getirmiş olduğu yer olabilmektedir. Bozcaada’nın konum olarak gerisinde kalsa da koyları ve gerek tarihi boyunca üzümlükleri ile Bozcaada’da ile hemen hemen aynı oranda gitmektedir. Turizm cenneti olarak Bozcaada biraz daha önde olsa da Gökçeada içerisinde yapılan turizm faaliyetleri de oldukça önemlidir. Geçmiş zamanda iki ada arasında belli boşluklar bulunsa da yeni yapılan yol ulaşımlarıyla bu açık seneden seneye kapanmaya başladı.
Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?
Çanakkale içi ulaşımı epey mevcut olan Gökçeada ile ilgili olarak en kolay ulaşım hava yollunu kullanarak Gökçeada’ya gidebilirsiniz. İstanbul ve Ankara üzerinden Gökçeada Havalimanı’nı ya da kara yolunu kullanarak turizm cennetine ulaşabilirsiniz. Araç ile gelecek olan her misafirin öncelikli olarak Kabatepe iskelesine ulaşıp feribotu kullanmaları gerekmektedir. İstanbul’dan gelenler olarak da Çanakkale yolunu kullanmaktadır. Çanakkale yolundan araba feribotlu yoluna geçerek bu yoldan da Gökçeada’ya ulaşıp tatilinizi sürdürebilirsiniz. Arabalı olan feribotlar aynı araba taşıdığı gibi insan taşıdığını da bu yüzden insan taşımasıyla birlikte de yapıldığını unutmayınız.
Deniz Yolu ile Ulaşım
Adaya deniz yolu ile ulaşım GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ tarafından arabalı feribot ve deniz otobüsü ile sağlanmaktadır. Deniz yolculuğunun Kabatepe-Gökçeada feribot seferleri ile sağlanması yaklaşık 1 saat 15 dakika sürmektedir. Hava durumu Gökçeada için elverişli olmadığı hallerde bu yolculuk 2 saati bulabilmekte, zaman zaman esen sert lodos ve poyraz nedeniyle feribot seferleri iptal edilmektedir.
Gökçeada feribot saatleri yaz aylarında her iki saatte bir, bazen de yoğunluğa bağlı olarak saatsiz olarak sürekli seferler olarak değişmektedir. Gökçeada feribot seferleri için özellikle yaz aylarındaki yoğunluğu dikkate alarak online rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.
Gökçeada Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gökçeada yerleşiminin tam olarak düzenlenmesi onlarca yıl önceye dayanmaktadır. O döneme ait olan çok fazla kaynak ve Antik dönemde yer alan Yunanca tanrı yiyeceği anlamına gelen Ambrosia (İmroz) böyle gelişmeye başlamıştır. Gökçeada’nın eski adı İmroz olmaktadır. İmroz zaman ile eski yunan toplumunun getirmiş olduğu söyleşiler ile devam ederken zamanla adını Gökçeada olarak değiştirmektedir.
Ada içerisinde en önemli para kaynağı olarak zeytin, çorba ve şarap üretimi kullanılmaktadır. Kalite olarak Gökçeada’nın üzüm bağlarında bulunan Bozcaada’nın kalır yanı yoktur. Fakat pazarlama ve satış olarak bazı durumların epey gerisinde kalmıştır. Gökçeada’ya hem yazın hem kışın değer katan bir başka mesele ise 18 Mart Üniversitesine ait 2 tane yüksek okulu bulunmasıdır. Bu okullar adaya hem hareket hem de ekonomik anlamda canlılık sağlamıştır.