Son olarak 2007 yılında yapılan nüfus sayımına göre Gökçeada ilçe merkezinin nüfusu 6801, adanın köylerinin toplam nüfusu ise 1871 kişi olmak üzere toplam ilçe nüfusu 8672 kişi olarak belirlenmiştir.
Lozan Antlaşması öncesinde kısa süreli olarak Yunanistan ve İtilaf Devletleri güçleri himayesinde kalan Gökçeada, yaklaşık 500 yıl Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. 1960’lı yıllarda gelişen Türk-Yunan gerginliğine kadar olan dönemde Rum nüfusun daha yoğun olduğu adada özellikle 1970 sonrasında gelişen Kıbrıs gerginliği sebebiyle çıkarılan kanunlar ile bu tarihten sonra azalmaya başlamıştır. Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında gelişen mübadele yıllarında pek çok Rum, ada dışına göç etmek zorunda kalmıştır.

Gökçeada’da günümüzde yaşayan Rum nüfus, genellikle eski köylerinde yerleşik hayatlarında devam etmekle birlikte 2009 yılı itibariyle adada yaşayan Rum nüfusunun yaklaşık 300 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Rum nüfusunun 1960 yılında yapılan sayımda 5487 kişi olduğu bilinirken aynı tarihlerde adada 289 Türk yaşadığı tespit edilmiştir.
Gökçeada’daki Rum nüfusu, yaz aylarında gerçekleştirilen panayır ve dini törenlerle birlikte 3000’e kadar yükselmektedir.
2011 yılından itibaren adaya kesin dönüş yapan Rum vatandaşlarımız sayesinde ada hızla eski günlerine dönmeye başlamıştır. Tepeköy, Zeytinliköy ve Eski Bademli’de hayat eskiye doğru dönme eğilimindedir.
Türk – Yunan Mübadele Dönemi
1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması’nca Türkiye’deki Yunan vatandaşların Yunanistan’a, Yunanistan’da bulunan Türk vatandaşlarınsa Türkiye’ye göç ettirilmesi süreci Türk Yunan Nüfus Mübadelesi veya değişimi olarak adlandırılır. Antlaşmanın bu maddesi uyarınca yaklaşık 1.5-2 milyon Yunan, 350-500 bin Türk nüfus zorunlu olarak göç etmek zorunda kalmışlardır.
Mübadelenin büyük bölümü 1923-1925 yılları arasında gerçekleşmiştir. Sonraki yıllarda gerçekleşen gerginlikler neticesinde her iki kesimden insanlar göç etmek zorunda kalmışlardır. 1923 yılında gerçekleştirilen Mübadele döneminde İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rumlar ile Batı Trakya Türkleri bu zorunlu göçten muaf tutulmuşlardır.
İskan Göçleri
1970 yılında alınan Milli Güvenlik Kurulu kararları ile Türkiye Cumhuriyeti, Gökçeada’nın Türkleştirilmesi yönünde karar alınmıştır. Bu süreçten itibaren Anadolu’da özellikle Trabzon ve Isparta bölgesinden köyleri baraj altında kalan vatandaşlarımız Gökçeada’ya yerleştirilmiş ve Yeni Bademli, Şahinkaya, Uğurlu ve Şirinköy iskan köyleri olarak kurulmuştur.
1984’ten sonra Bulgaristan’da gerçekleştirilen Türk nüfusa karşı asimilasyon politikalarının sonucunda Bulgaristan’da yaşayan Türkler’in isimlerinin Bulgarca olarak değiştirilmesi sürecinde başlayan Türk kalkışması ile döneminde Başbakanı Turgut Özal tarafından yapılan girişimlerle Türk vatandaşlarımız anavatanlarına kesin dönüş yapmışlardır. Bulgaristan’dan yurdumuza gelen vatandaşlarımızın bir kısmı adanın batısında kurulan Şirinköy’e yerleştirilmiştir.